mani_back_img
Nieuws
 • 17 mei 2019

  De nieuwe editie van het Noordrand-magazine is uit!

  lees meer

 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer

 • Nieuws items
 • Overdracht beheer Zuidpolder aan Natuurmonumenten

Overdracht beheer Zuidpolder aan Natuurmonumenten

Rotterdam heeft er 300 hectare natuur- en recreatiegebied bij: de Zuidpolder, vlak boven Rotterdam The Hague Airport. Het beheer van het gebied, met onder meer fiets- en wandelpaden en uitzichtpunten, werd op donderdag 11 juni overgedragen aan Natuurmonumenten. De feestelijke handeling vond plaats in een tot informatiecentrum omgevormde melkschuur nabij metrostation Rodenrijs. Met behulp van lokale boeren gaan zij het gebied de komende jaren beheren. Gronden in de naastgelegen polders Schieveen en Schiezone waren eerder al overgedragen aan Natuurmonumenten.

De gebieden aan de noordrand hebben een roerige geschiedenis. In het verleden heeft Rotterdam veel gronden hier verworven met het oog op stedelijke ontwikkelingen in het gebied. Inmiddels wordt ingezet op de ontwikkeling van een hoogwaardig natuur- en recreatiegebied voor de bewoners van Rotterdam én Lansingerland.

Om dit te bereiken gaan we de komende jaren nog volop werken aan de inrichting van de verschillende gebieden. Zo leggen we deze winter in de Zuidpolder een polderpad aan; een nieuwe fiets- en landbouwverbinding. Er komen ook nieuwe watergangen en natuurvriendelijke oevers. Door de agrarische gronden extensiever te gebruiken, door geen kunstmest meer te gebruiken en bijvoorbeeld later te maaien of te beweiden, wordt de natuurwaarde verder vergroot. Volgend jaar opent een ‘belevenisboerderij’ in Schieveen haar deuren.   

De volgende media hebben aandacht besteed aan de Zuidpolder:
- De NOS: http://nos.nl/artikel/2040781-nieuwe-natuur-moet-rotterdammers-rust-geven.html
- De Havenloods: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3198082

Zuidpolder_melkschuur_kl.JPG