mani_back_img
Nieuws
 • 17 mei 2019

  De nieuwe editie van het Noordrand-magazine is uit!

  lees meer

 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer

 • Nieuws items
 • Plannen voor tuinherstel De Tempel en Nieuw Rhodenrijs

Plannen voor tuinherstel De Tempel en Nieuw Rhodenrijs

In samenwerking met zorgontwikkelaar Golden Years is de gemeente Rotterdam bezig met de herontwikkeling van de landgoederen in de Schiezone. Doel is om deze weer tot een prachtig buiten te ontwikkelen, waar recreatie op een natuurlijke manier samengaat met een prettige woonomgeving voor ouderen. Met de renovatie van de gebouwen werd al eerder een begin gemaakt. De afgelopen tijd zijn plannen gemaakt om ook de tuinen te herstellen. Bij de herontwikkeling hoort immers ook een aantrekkelijke omgeving, waar de toekomstige bewoners straks kunnen wandelen en genieten van de aanwezige natuur. In het ontwerp is gezocht naar een balans tussen restauratie van historische elementen, behoud van natuurwaarden en inpassing van nieuwe functies. Bedoeling is om komende winter met de eerste werkzaamheden te starten. 

Recreanten vinden hier een mooie recreatieve bestemming in het landschap vlakbij de stad, waar men langs de Schie of via het Polderpad naar toe kan fietsen en eventueel iets kan eten of drinken in het oude koetshuis. Voor bootliefhebbers wordt het wellicht in de toekomst mogelijk om even aan te leggen in een nieuw haventje aan de overtuin van de Tempel.

Betrokken experts

Op De Tempel is vooral sprake van achterstallig onderhoud wat uitgevoerd zal worden. Op Nieuw Rhodenrijs is de oorspronkelijke structuur van de tuin vrijwel niet meer herkenbaar: hiervoor is een ontwerp gemaakt, dat recht doet aan de hoofdlijnen van de oorspronkelijke aanleg, maar daarbinnen een eigentijdse invulling krijgt. Grote of bijzondere bomen blijven hierbij zoveel mogelijk gespaard. Het ontwerp voor de tuinen wordt momenteel beoordeeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente Rotterdam. Daarnaast zijn verschillende actieve organisaties in de omgeving, waaronder de Bomenridders, Museum Oud Overschie en experts op het gebied van vogels en vleermuizen gevraagd om op de plannen te reageren. Hun reacties hebben met name betrekking op de bomenkap, die noodzakelijk is vanuit erfgoedbeheer en om de nieuwe functies in het gebied mogelijk te maken. De geuite zorgen en gedane voorstellen worden momenteel geïnventariseerd en gewogen, waarbij de gemeente zich laat adviseren door ecologisch adviesbureau Ecoresult.

Planning en beheer

Het herstel van de tuinen zal sowieso gefaseerd worden uitgevoerd en zal enige jaren duren. Komende winter zijn de eerste werkzaamheden gepland. De gemeente is in gesprek met Vereniging Natuurmonumenten over het beheer van de tuinen van de landgoederen (15,3 hectare) in aanvulling op het beheer van het omliggende gebied van circa 50 hectare, waarvoor de gemeente en Vereniging Natuurmonumenten al eerder een overeenkomst sloten.

De Tempel is vanaf nu al dagelijks toegankelijk voor wandelaars. Geïnteresseerden kunnen dus nu al een kijkje nemen. Oplevering van het hoofdgebouw van Nieuw Rhodenrijs staat gepland voor het voorjaar van 2016. De andere gebouwen op beide buitenplaatsen zullen achtereenvolgens ook worden opgeknapt.

Golden Years

Zorgontwikkelaar Golden Years ontwikkelde ‘het wonen van de toekomst’ waarin luxe en comfort middels services wordt gecombineerd met aandacht, zorg, geborgenheid en veiligheid. Het concept leent zich uitstekend voor de ondersteuning van mensen met een behoefte aan specifieke faciliteiten of hulp die niet meer zelfstandig thuis kunnen worden en niet in een ‘instelling’ willen wonen zoals nu binnen ons zorgstelsel wordt aangeboden.

Meer informatie over Golden Years en hun plannen voor ouderenhuisvesting op de landgoederen in Overschie is te vinden op www.goldenyearsprojects.nl.

Meer informatie over de ontwikkelingen in de Noordrand is te vinden op www.vanrottetotschie.nl of www.polderpad.nl.