mani_back_img
Nieuws
 • 17 mei 2019

  De nieuwe editie van het Noordrand-magazine is uit!

  lees meer

 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer

 • Nieuws items
 • Schiezone eerste stap op weg naar groenere noordrand 2

Schiezone eerste stap op weg naar groenere noordrand 2

Met het onthullen van een bouwbord is op 21 mei 2012 is in de Schiezone het officiële startschot gegeven voor de 50 hectare natuurontwikkeling in dit gebied. Met Natuurmonumenten als nieuwe beheerder moet het gebied uitgroeien tot een aantrekkelijk en toegankelijk natuur- en recreatiegebied. De ontwikkelingen in de Schiezone vormen de eerste belangrijke stap op weg naar een groenere noordrand van Rotterdam. 

Schiezone eerste stap op weg naar groenere noordrand 2


Een groene buffer om de verstedelijking tegen te gaan: dat is het idee achter de ontwikkeling van natuur- en recreatiegebieden ten noorden van Rotterdam. In de Schiezone, het noordelijk deel van Overschie tussen de Delftweg en de A13, is op maandag 21 mei het officiële startschot voor de natuurontwikkeling gegeven. Na de openingshandeling lieten gedeputeerde Govert Veldhuijzen (provincie Zuid Holland), portefeuillehouder Annemarie van den Broek (deelgemeente Overschie), wethouder Alexandra van Huffelen (gemeente Rotterdam) en regiodirecteur Roline de Wilde (Natuurmonumenten) een kudde koeien 'los' die enthousiast hun intrek nam in het gebied.

Het 'bouwbord' nodigt bezoekers van het gebied uit om straks vooral zelf een kijkje te nemen in het gebied en getuige te zijn van de natuurontwikkeling. Wethouder Van Huffelen kreeg, net als alle andere genodigden, van Natuurmonumenten alvast een korte rondleiding door het gebied. "Deze ontwikkeling is erg belangrijk," aldus de wethouder, "zowel voor de recreanten als voor de inwoners van het gebied. Unieke, groene gebieden dicht bij de stad worden beschermd én versterkt voor de toekomst." Een toekomstig fietspad (het Polderpad) verbindt diverse groengebieden waaronder Polder Schieveen, de Vlinderstrik en Park de Polder en het Hoekse Park op het grondgebied van Lansingerland met elkaar. De Stadsregio Rotterdam coördineert de diverse groenontwikkelingen in de noordrand en bewaakt de onderlinge samenhang.

De Schiezone maakt deel uit van het programma PMR "750 hectare natuur- en recreatiegebied voor de Rotterdamse regio". Dit programma heeft als doel de mainport Rotterdam te versterken en de leefbaarheid van de regio Rotterdam te verbeteren. PMR bestaat uit de aanleg van Maasvlakte 2 en bijbehorende natuurcompensatie en een aantal groenprojecten. "Met PMR werken we aan de versterking van het Rotterdams havencomplex maar zorgen er tegelijk voor dat inwoners in dit gebied voldoende mogelijkheden hebben om te kunnen recreëren," aldus gedeputeerde Veldhuijzen. "Zo houden we het vestigingsklimaat voor bedrijfsleven én inwoners aantrekkelijk."

De deelgemeente Overschie heeft ook een belangrijk aandeel in de realisatie van het project. Portefeuillehouder Annemarie van den Broek: "Het dagelijks bestuur heeft tien jaar geleden bij toenmalig wethouder Kombrink aan de bel getrokken om het groene gebied ten noorden van Overschie - met al haar mooie landgoederen en boerderijen - te beschermen tegen verdere verstedelijking door er een natuurgebied van te maken. Dat is nu tot mijn grote vreugde gelukt dankzij de inzet en samenwerking van veel partijen. Dat is belangrijk want de Schiezone is strategisch een belangrijke schakel. Vanuit Rotterdam is het de toegangspoort naar het groene Midden-Delfland".

Op de nieuwe website www.vanrottetotschie.nl is meer te vinden over de groene ontwikkelingen in de noordrand.

Bekijk hier het filmpje