mani_back_img
Nieuws
 • 17 mei 2019

  De nieuwe editie van het Noordrand-magazine is uit!

  lees meer

 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer

 • Nieuws items
 • Wethouder geeft startsein voor polder Schieveen

Wethouder geeft startsein voor polder Schieveen


Polder Schieveen bij Rotterdam: stadslandbouw, weidevogels, recreatie

Zaterdag 1 maart 2014 - Vanmiddag heeft wethouder Buitenruimte en Duurzaamheid Alexandra van Huffelen van de gemeente Rotterdam het officiële startsein gegeven voor de uitvoering van het natuur- en recreatieplan voor polder Schieveen. Enkele oude kassen, rommelige elementen in het weidse polderlandschap, worden de komende tijd gesloopt. Wethouder Van Huffelen maakte een symbolisch begin met de sloop.

Gelijktijdig zijn de gemeentelijke gronden in Polder Schieveen overgedragen aan Natuurmonumenten. De boeren die gronden in de polder pachten, gaan deze gronden vanaf nu nog weidevogelvriendelijker beheren, in samenwerking met Natuurmonumenten. De eerste grutto’s keren komende paar weken terug uit hun overwinteringsgebied in Afrika. Ze zullen direct kunnen profiteren van het geoptimaliseerde beheer.

Het natuur- en recreatieplan voor polder Schieveen is ongeveer een half jaar geleden vastgesteld door het Rotterdamse college van B&W. Het plan is opgesteld in samenwerking met agrariërs uit het gebied en met Natuurmonumenten. Belangrijke basis voor het plan vormen toekomstvisies van de boeren zelf: op uitnodiging van wethouder Van Huffelen hebben de agrariërs toekomstplannen voor hun bedrijf gemaakt.

Stadslandbouw, natuur en recreatie staan hierin centraal. De komende paar jaar ontwikkelen de agrariërs, met ondersteuning van gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten, onder andere overnachtingsmogelijkheden, een boerderijwinkel, vergader- en educatiefaciliteiten, verkoop van lokaal en duurzaam vlees, horeca en een belevenissenboerderij. De gemeente Rotterdam legt een fietspad aan door de polder; Natuurmonumenten zorgt voor een netwerk aan struinpaden.

Gemeente Rotterdam heeft Natuurmonumenten gevraagd de regie over het beheer in de polder te gaan voeren. Momenteel beheert Natuurmonumenten al het belangrijke vogelreservaat Ackerdijkse Plassen, dat direct ten noorden van Schieveen ligt. De Ackerdijkse Plassen en een deel van de gronden in Schieveen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur (het landelijke netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden).

Natuurproject Schieveen maakt deel uit van een groter gemeentelijk groenprogramma voor de noordas van de stad. Ook in de polders rondom Schieveen werkt de gemeente aan natuur en recreatie. Een nieuw fietspad verbindt straks alle polders en maakt de natuur beleefbaar voor de Rotterdammer. Vanuit het Lage Bergse Bos fietst de stadsbewoner straks zó de polder in. Langs het Polderpad komen bankjes, speelweides en uitzichtpunten. Het eerste stuk Polderpad is inmiddels gereed.

news - startsein natuur-recreatieplan Schieveen


Fotobijschrift: wethouder Alexandra van Huffelen maakt begin met sloop kassen in Polder Schieveen. Op de achtergrond regiodirecteur Natuurmonumenten Krijn-Jan Provoost, vanaf vandaag beheerder van Schieveen.

 

Bekijk hier meer foto's.