mani_back_img

Avontuur in de polder

Veel omwonenden en wandelliefhebbers uit Bleiswijk, Bergschenhoek, Schiebroek, Overschie en Berkel Rodenrijs hebben hun stevige schoenen aangetrokken om door de polders van de Noordas te lopen. De ochtend begint in de koeienstal bij boer Peter Gille van boerderij Lansingerland. Hier staat de bakfiets met de kaart opgesteld. Iedereen wijst en kijkt naar herkenningspunten op de kaart aan. De melkmachine en de koeien trekken veel bekijks.
Na een korte inleiding over het polderpad vertrekt de groep lopend door modder en gras. Peter Gille vertelt bij één van zijn  windmolens over de droogmakerij. Aangekomen bij de rand van het Lage Bergsche Bos vertelt Jaap van Lien van vogel en natuurwacht Rotta over de bijzondere vogels zoals de Wielewaal en de Torenvalk die in de gemengde bosrand leven. Dankzij de mobiele brug kunnen we vanuit de polder de paden van het recreatiebos bereiken. Een aantal van ons moppert over de spaghetti van fiets, voet en paardenpaden. 'Laat het landschap zoveel mogelijk zoals het is.' Over de Bergweg Zuid en over de N 209 merken we hoe belangrijk een goede fiets en wandelroute is. Nu moet de wandelaar steeds wegspringen voor brommers en race fietsers en is het moeilijk oversteken.
Langs de Wildersekade gaan we op bezoek bij boer Hans Persoon. Hij vertelt over zijn ouderlijk huis dat in 1902 door zijn grootvader is gebouwd. De bedrijfsvoering is sinds die tijd sterk veranderd van gemengd boerenbedrijf naar een caravan stalling met nog wat schapen en tuinbouw. De twee indrukwekkende rode beuken voor het huis zijn op de oude familiefoto uit 1910 nog sprietjes. We laten de zware mobiele brug achter. Later zal Martin Oosthoek de brug met zijn quad naar de Zuidpolder brengen, waar we nog veel sloten over moeten.
Langs de nieuwe busbaan van de ZORO bereiken we het grasveld van de Zwarte Weg. Omwonende Edwin van der Sman verteld over het 16de eeuws aardewerk en de botten die hier tijdens graafwerkzaamheden zijn gevonden. Op dit landje langs de landscheiding stond ooit een boerderij. In de Zuidpolder, in de melkschuur van boer Vollebrecht is het einde van de ochtend wandeling met een boerenlunch.


De middagwandeling begint weer met een toelichting over het polderpad. Een nieuwe groep wandelaars is inmiddels aangeschoven. Dwars door de Zuidpolder lopen we naar het westen. Wat is deze polder groot als je er middenin staat. Bij de fietsbrug blijkt teveel water te staan, waardoor we bovenlangs moeten oversteken, over de N471. Ecoloog Ferry van der Schans vertelt enthousiast over de weidevogels en hoe hij  de broedparen telt. Verder trekt de groep langs de overenthousiaste koeien van Steenwijk tot aan de Oude Bovendijk. De boezemvaart is de krachtproef voor de mobiele brug. Gaan we de overkant halen? De meeste wandelaars geloven er niet in, maar hij blijkt toch net lang genoeg te zijn.

overdesloot


De bewoonster van Oude Bovendijk 102 komt een praatje maken met haar oude buurvrouw die met ons meewandelt. Afdalend naar de Schieveense polder lopen we dwars over een erf de groene wijdse ruimte in. Wolken, ganzen, schapen omringen ons. In de verte de skyline van Rotterdam en Delft. Historicus Astrid Karbaat vertelt over de dubbele ontginning van de polder aan de hand van oude kaarten. We lopen dwars door de polder en bereiken de Hofweg bij het gemaal. Bij boer Hoogerbrugge laten we de mobiele brug liggen. Het ding was zwaar maar dankzij de vele vrijwilligers is het gelukt hem mee te nemen. Lenno Hoogerbrugge verteld over zijn extensieve veehouderij en het beheer van het weidevogelgebied. Ten slotte komen we via de weg bij landgoed de Tempel aan. Onder de herfstige kastanjes staat een tafel met eten en drinken. Het was een mooie dag en we kregen veel enthousiaste reacties in de trant van: gaan jullie dit elke maand doen?