mani_back_img

De Melkschuur in de Zuidpolder

boerjan

 

Tot in de jaren '60 waren er veel melkveehouders in dit gebied. Jan Vollebregt is één van de boeren die in de Zuidpolder nog het langst is doorgegaan met melken:

" In 1972 nam ik hier het bedrijf van mijn oom over. Ik heb de melkschuur laten bouwen omdat de boerderij aan de andere kant van het spoor lag. Het eerste jaar heb ik nog gemolken vanaf de wagen. Tja, want voordat ik voor dat ding een vergunning had...

Er was plaats voor twintig koeien, maar vanwege de melkquota werden dat er vijftien. De koeien stonden hier het hele seizoen in de wei. Iedere morgen begon ik om half zes, dan stonden ze om zes uur vast. Het melken duurde nog geen uur. 's Avonds om 5 uur kwam ik weer terug om te melken.

In 2000 zijn mijn zoons gestopt met het melkvee. Ze doen nu enkel akkerbouw, hier en bij Moerdijk. Melken, dat gebeurt hier niet meer. Ten eerste is het veel te kleinschalig. Koeien moet je achter de boerderij hebben. Daarbij komt, dat je ze in het najaar hier ook nog moet gaan voeren. Dan is er ofwel geen gras meer, of er zit niks meer in, in het gras."