mani_back_img

Polderpad ontmoet de Tempel

29 mei, Bibliotheek Berkel en Rodenrijs: Catherine Visser vertelt over het Polderpad op de algemene ledenvergadering van de historische vereniging Berkel en Rodenrijs. Het Polderpad gaat in de toekomst de vier verschillende polders van de Noordas doorkruisen. Zo wordt het mogelijk dit overgebleven stuk cultuurlandschap te ervaren. Langs het Polderpad zal veel aandacht zijn voor de geschiedenis en de verhalen van de plek. Catherine Visser doet een oproep aan de leden van de historische vereniging om hun kennis en passie omtrent geschiedenis te delen.

Catherine Visser van DaF-architecten

Jan van der Spek, oud-bewoner van de Rodenrijseweg vertelt over de geschiedenis van de Tempel. Vanaf 1512 is de Tempel een Hoge Heerlijkheid: de leenheer mag dus in zijn gebiedje van twaalf morgen (tien hectare) de doodstraf uitspreken! Hiervoor staat er een houten galg aan de Tempelweg. Na de droogmaking is de Hoge Heerlijkheid nog steeds een aparte bestuurlijke entiteit, afgebakend met acht mijlpalen.

lezing-berkel-rodenrijs

Eén van die grenspalen is teruggevonden. Hij wordt onder luid applaus aan de historische vereniging aangeboden door Robbert-Jan Engels namens Martien van Winden. De hardstenen grenspaal wordt omringd door stralende Rodenrijsers. Aan de ene zijde pronkt een kloeke T van de Tempel, aan de andere zijde staat BR voor Berkel en Rodenrijs. We gaan een replica langs het polderpad zetten op de grens van de Tempel! 

grenspaal-berkel-rodenrijs

Lees meer op de website van de Historische vereniging Berkel en Rodenrijs