mani_back_img

Snoeken na de oorlog

Polder Schieveen is in de tweede wereldoorlog van strategisch belang. In de meidagen 1940 landen Duitse parachutisten in polder Schieveen waar ze slaags raken met Nederlandse soldaten. Om dergelijke landingen door de geallieerden te vermijden en de weg naar Delft te controleren zetten de Duitsers in het voorjaar van 1944 de gehele polder onder water. De boerderijen worden met provisorische dijkjes beschermd maar voor het vee moeten boeren uitwijken naar elders. De Duitsers controleren het gebied: achter begraafplaats Hofwijk staat een munitiedepot waar ook schietoefeningen worden gehouden. De A13 is versperd met betonwanden. Vanuit de boerderijen zien de bewoners de gevangenen van Rotterdam naar Delft lopen die bij de razzia’s zijn opgepakt.

Jacques Bak die met zijn ouders aan de Bovendijk woonde kan zich herinneren dat de dijk om hun huis op 7 September 1944 brak. Toen stond ook de boerderij onder water en moesten ze met strobalen naar de dijk. Hun nicht die in de naastliggende boerderij woonde met haar vader en broers moest bij een Duitse inval vluchten. “Een van de broers zat bij de ondergrondse, ze hadden een zender in huis. De dochter vluchtte naar ons toe door uit het schuurraam te springen in de sloot. Ze kwam met baggerbenen bij ons binnen terwijl we net met de hele familie aan tafel zatten. Mijn moeder verstopte haar in een voorraadkast en veegde snel de sporen uit. Mijn vader zei tegen ons kinderen die sprakeloos hadden toegekeken: ‘Bek houden, vreten’. Het is gelukkig goed afgelopen, de Duitsers hebben bij ons gezocht maar haar niet gevonden.”

bovendijk222ajongejan1944-600px
Foto van A.C. Bak van de boerderijen aan de Bovendijk nadat de dijk rondom de huizen in September 1944 brak. Links het huis van Jongejan en rechts de boerderij van Bak. (bron: Gemeentearchief Rotterdam)


Toen de polder in 1945 eindelijk weer droog gemaakt werd heeft Piet Hoogerbrugge, die nog steeds aan de Hofweg woont, zich tegoed gedaan aan vis. “Het stikte van de Snoeken in de ondergelopen polder. Toen ze de polder leegpompten kwamen de vissen allemaal in boezem terecht bij het gemaal. Je kon ze met netten er met tientallen tegelijk uit scheppen. Ik heb toen zoveel snoeken gegeten dat ik die nu niet meer lust.”
dotka-RAF_045_01_600pxLuchtfoto van ondergelopen polder Schieveen in november 1944 door RAF piloot Seeley gemaakt (bron: www.dotkadata.com Luchtfoto's 1940-1945 WOII RAF/USAF, copyright Wageningen UR library)

Deze verhalen zijn opgetekend in het kader van het project Polderpad van Rotte tot Schie. Op 19 april 2013 organiseerde DaF-architecten het eerste openhaard gesprek met negen bewoners van polder Schieveen in het Museum Oud Overschie.