mani_back_img

Steen aan de Zweth

'De Steen aan de Zweth' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 in de omgeving van de stad zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

J. Gouweleeuw en M. van der Have.

Op 12 mei 1940 probeerden bij Overschie en in de weilanden langs de rijksweg neergekomen Duitse parachutisten op te rukken naar Rotterdam. Maar Nederlandse soldaten in de polder Schieveen verhinderden deze opmars. Twee van hen waren Gouweleeuw en Van der Have. Tijdens het vuurgevecht dat ontstond toen de bezetter plotseling van achter een dijk van de Ackersdijkse polder opdook, zijn deze twee huzaren omgekomen.

Veehouder Jan Rodenburg was die ochtend aanwezig op zijn boerderij 'De Vrijheid', waar hij met zijn gezin de schoten heeft gehoord. Een paar Nederlandse soldaten kwamen even later ontdaan de boerderij binnen, roepend: 'De Duitsers schieten alles en iedereen dood.' Rodenburg heeft samen met zijn dochter en zoon twee gewonde soldaten uit het weiland gehaald en naar de boerderij gebracht. De twee dode soldaten hebben zij naar de stal gebracht.

Oprichting
Die dag had Jan Rodenburg zelf ook een zoon en drie schoonzonen in het leger zitten, die elders in het land tegen de bezetter vochten. Na de capitulatie kwamen zij weer ongedeerd thuis. 'Daarom,' zegt zoon Wijnand Rodenburg, 'is mijn vader direct na de bevrijding naar een steenhouwer gegaan en heeft dat gedenkteken onder aan de dijk laten zetten. Uit eerbied voor die twee jongens en uit dankbaarheid dat zijn eigen jongens het levend ervan afbrachten.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 augustus 1945.

Locatie:
tegenover de Molenkade, 3046NV, Rotterdam, Zuid-Holland
GPS: 51.968991, 4.410182

Bron:
Nationaal comité 4 en 5 mei