mani_back_img

Van molen tot paardenpension

1897-40jarighuwelijkNeeleman

Op 1 mei 1897 viert de familie Neeleman de 40ste trouwdag van Arie Neeleman en
Sophia-Jacoba Vincke. Arie Neeleman was sinds 1872 molenaar op de ondermolen aan de verlaatsloot in polder Schieveen. De molen, een achtkantige grondzeiler, werd in 1792 gebouwd voor de droogmaking van het eerste blok van de verveende polder. Arie en Sophia-Jacoba hadden veel kinderen zoals op de foto is te zien. Hun zoon Jacob was de laatste molenaar. In 1915 verving het nieuwe elektrische gemaal aan de Schie de onder- en bovenmolen. De Neeleman molen werd gesloopt en maakte plaats voor een woonhuis. Toen de kleinzoon van Jacob, Wim Neeleman in 2010 het oude huis sloopte om nieuwbouw te plegen, heeft hij de fundamenten van de molen weggehaald. Wim Neeleman heeft nu een pensionstal voor paarden op de plek waar zijn overgrootvader molenaar was.

In het kader van het project Polderpad van Rotte tot Schie organiseert DaF-architecten openhaard gesprekken met bewoners over hun polder. Het eerste gesprek met 9 bewoners van polder Schieveen op 19 april was in het Museum Oud Overschie.
Schieveenkaart1783
Op de eerste kaart van de droogmaking Schieveen die in 1892 startte staat de molen van Neeleman al aangegeven op de kruising van de verlaatsloot (de boezem) en de watering. De kaart heet: Concept droogmaking van Schieveen 1783 getekend door Cornelis van de Graat. (archief HH Delfland)