mani_back_img
small_inpassing_img
Inpassing A13/A16

Informatie over de A13/A16 lees meer

s_prijsvraag_img
doe_mee_ico

Prijsvraag 'Beleving van de Noordas'

Nieuws
 • 17 mei 2019

  De nieuwe editie van het Noordrand-magazine is uit!

  lees meer

 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer


Polderpad

NOA-beeld1-120712

 


De belevenisverbinding Noordas ( het ‘polderpad’) is een fiets- en wandelroute van Schie tot Rotte die een groene verbinding maakt temidden van een druk en verstedelijkt gebied. Het pad loopt door 4 polders en 2 waterschappen. Met de historische ondergrond als basis werkt de stadsregio samen met de gemeentes Rotterdam, Lansingerland, de vereniging Natuurmonumenten en actieve ondernemers en bewoners aan de markering van de route, de versterking van de groene identiteit en de ontwikkeling van recreatieve bestemmingen. Dit gebeurt met vijf ‘routes’. Gezamenlijk leiden de vijf routes tot de belevenisverbinding polderpad waarmee de kwaliteiten van het groene polderlandschap gevierd en benut worden.

DaF-architecten ontwerpt en begeleidt de belevenisverbinding Polderpad oa. vanuit een speciaal ontworpen polderbakfiets op locatie.


1: De beleving van de polder

 01versterkenpolder140603
Doordat het polderpad de richting van de hoofdwatergang zal volgen ervaart de bezoeker straks iedere polder van binnenuit. Nu bestaan de polders uit eenvormige graslanden waar je als publiek niet in kan. Straks kan je de weidevogels in de grote open ruimte van Schieveen zien en de bloeiende weides van de Zuidpolder beleven en aanraken. Met de uitkijkpunten bieden we midden in iedere polder een groene polderbestemming.

 

 2: Eén identiteit voor het polderpad

02versteken-identiteit140603
Het polderpad krijgt een stoere en herkenbare huisstijl die terugkomt op alle polderpad elementen. De entree-banken, de hekken, de hoekbanken en uitkijkpunten zijn van europees hout met beton. In het beton zijn de teksten en logo's ingestraald conform de huisstijl. De polderpad-elementen komen langs de gehele route voor bij de polderentree's, de tunnels, de kruisingen en hoeken en bij de beginpunten van stuinpaden.


3: Recreatieve bestemmingen

03versterken-recreatie140603
Het aantrekkelijke en gevarieerde landschap van de polders is straks een recreatieve bestemming om doorheen te fietsen en te wandelen. Daarnaast komen in elke polder nieuwe en oude recreatieve bestemmingen. Het polderpad ontsluit en verbindt deze bestemmingen. Zo wordt landgoed de Tempel geopend voor publiek. Ontwikkelt schapenboer Martin Oosthoek de belevenisboerderij in Schieveen en loopt het polderpad langs Boerderij Lansingerland in de Boterdorpse Polder. De melkschuur in de Zuidpolder wordt met Natuurmonumenten omgevormd tot ontvangstruimte voor natuureducatie en recreatie. Maar ook elders komen nieuwe groene bestemmingen langs het polderpad. Bij al deze ontwikkelingen spelen locale locale ondernemers en bewoners een belangrijke rol.


4: Grote en kleine verhalen

04-historieverhalen140603
Met de vele verhalen van vertellers die in het beton van de hoekbanken zijn te lezen, krijgt de bezoeker van het polderpad straks een inkijk in de geschiedenis en de bijzondere plekken langs het Polderpad. Verhalen zullen gaan over het ontstaan van de polder, over de bewoners, over de natuur en het andschap en over wat je er kunt beleven. Deze verhalen worden aangevuld en verdiept en middels de website, gidsen en evenementen. Voor het verzamelen van de verhalen worden bijeenkomsten georganiseerd.


5:Communicatie en evenementen

05COMMUICATIE140603
Het polderpad is een meerjarig project. Geleidelijk zullen de polders mede dankzij het polderpad toegankelijk en aantrekkelijk worden. Om het polderpad tot een succes te maken brengen we het nu al bij het stedelijk publiek onder de aandacht. De polderpad-kaart laat nu al zien wat er straks langs de route te beleven is. Er worden evenementen zoals openingen, fietstochten en wandelingen georganiseerd en we staan met de Polderpad-bakfiets op informatie bijeenkomsten en markten.Polderbakfiets