mani_back_img
small_inpassing_img
Inpassing A13/A16

Informatie over de A13/A16 lees meer

s_prijsvraag_img
doe_mee_ico

Prijsvraag 'Beleving van de Noordas'

Nieuws
 • 26 februari 2018

  Volop natuur aan noordrand stad

  lees meer

 • 30

  Officiëlle opening belevenisboerderij Schieveen

  lees meer

 • 3 november 2017

  Nieuwsbrief Noordrand oktober/november 2017

  lees meer

 • 30 oktober 2017

  11 en 12 november 2017 Boomophaal-en boomplantdag OERRR Natuurmonumenten

   

  lees meer

Polder Schieveen


Nadat de Raad van State het eerste bestemmingsplan voor de polder Schieveen in 2007 verwierp, is in de jaren daarna gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan. Onderdeel van dit bestemmingsplan vormde een Natuur- en Recreatieplan, waarin de uitgangspunten voor het ontwikkelen van de polder zouden worden vastgesteld. Tal van partijen, betrokken organisaties en bewoners van de polder dachten hierover gezamenlijk na. Het resultaat, gepresenteerd in de zomer van 2009, bevatte veel zogenaamde 'natte natuur' en een businesspark.

Bewoners van de polder Schieveen konden zich niet vinden in de ontwikkeling van die 'natte natuur'. Bovendien trekt dit natuurtype veel vogels aan die het vliegverkeer van het nabij gelegen Rotterdam - The Hague Airport ernstig zouden hinderen. Door bezuinigingen van het Rijk op het Investeringsbudget Landelijk Gebied ontstond ook nog eens onderzekerheid over benodigde middelen voor de aankoop en de herinrichting van delen van de polder.

Als gevolg van de stagnerende marktontwikkeling kampt Rotterdam al enige tijd met een sterk overaanbod in plannen voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en kantoorlocaties. Om deze ontwikkeling tegen te gaan, moeten prioriteiten worden gesteld en ontwikkelingen worden gefaseerd. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van Businesspark Schieveen, waarvan de realisering inmiddels formeel is uitgesteld tot na 2030.

De combinatie van deze factoren zorgen ervoor dat de huidige realiteit ver afstaat van het concept bestemmingsplan dat in 2008/2009 is gepresenteerd. Daarom heeft de gemeente Rotterdam besloten een nieuw bestemmingsplan te maken voor de polder Schieveen.